Smart Marketing
Image default
Zakelijk

Merknaam registreren

Nederland kent vele wetten en regels. De rechtsgebieden reiken van bekende soorten, zoals het strafrecht, tot minder bekende soorten, met als voorbeeld het intellectueel eigendomsrecht. Toch zijn de minder bekende rechtsgebieden nét zo belangrijk als de rechtsgebieden die dagelijks op het nieuws voorbij komen.

Vooral in de handelswereld is het intellectueel eigendomsrecht één van de belangrijkste gebieden waar iedere (beginnende) producteigenaar mee te maken krijgt. Het omvat het auteursrecht, het handelsnaamrecht en het merkenrecht. Als doel heeft dit recht: men de mogelijkheid geven hun eigen creativiteit op de markt te brengen.

Bij een uniek product, hoort natuurlijk een merk. Een merk kan van alles zijn. Maar een merk dat nergens vastgelegd is, kan op ieder moment gestolen en misbruikt worden. Om dit te voorkomen, kan je het best je merknaam registreren.

Merkbescherming

Onder merken vallen namen, woorden, symbolen, plaatjes, kleuren en zelfs melodieën of slogans. Dit is dé manier waarop mensen en potentiële klanten jouw product, actie of dienst kunnen herkennen. Daarnaast onderscheidt een merk jouw creativiteit van die van anderen op de markt. 

Door middel van een merknaam registreren, voorkom je als bedenker dat vreemden deze naam, en daarmee jouw ontwerp, kunnen claimen als hun eigen en ermee aan de haal gaan. Mocht dit wel gebeuren, kan dit leiden tot teleurstelling en veel verlies.

Het proces van een merknaam registreren 

Voor een merknaam registreren is een speciaal proces opgericht. Het is verstandig om de naam bij een betrouwbaar en professioneel merkenbureau te laten registreren. In grote lijnen begint het proces door een formulier in te vullen bij het bureau naar keuze waarin je informatie over het product of de dienst deelt. 

Het merkenbureau gaat vervolgens aan de slag met een controle, waarbij wordt gekeken naar de betrouwbaarheid van jouw merk en bedrijf. Wordt dit goedgekeurd? Dan eindigt de procedure met de inschrijving van jouw merk in een register. Voor de aankomende tien jaar is jouw unieke bedenking beschermd tegen misbruik!