Smart Marketing
Image default
Bedrijven

Alles wat je moet weten over asbest

Er wordt veel gesproken over asbest bij het verbouwen of slopen van een woning of gebouw. Maar ook bij brand, en dan met name bij boerderijen, wordt er vaak gesproken over asbest. Maat wat is asbest precies? En waarom is het zo gevaarlijk? In dit artikel lees je over alles wat je moet weten van asbest.

Wat is asbest precies?

Asbest wordt voornamelijk gewonnen in de mijnen van Azië en Zuid-Amerika. Het is een gesteente dat mineralen bevat met taaie vezels. Deze vezels hebben isoleren en brandwerende eigenschappen. Om deze redenen werd het een tijdje terug veel gebruikt bij de bouw van verschillende gebouwen, woningen maar ook stallen voor bijvoorbeeld boerderijen. Tegenwoordig mag asbest niet meer worden gebruikt in de bouw wegens gezondheidsrisico’s. 

Waarom is asbest schadelijk?

Asbest is gevaarlijk omdat de kleine vezels vrij kunnen komen in de lucht. De vezels zijn zodanig klein dat ze niet met het blote oog gezien kunnen worden. Tijdens het inademen kunnen deze kleine onzichtbare vezels in luchtwegen terecht komen. De vezels kunnen ademhalingsproblemen, wonden, littekens, en ontstekingen veroorzaken. Daarnaast verhoogd asbest het risico op kanker. Tijdens een verbouwing, sloop of brand komen er de meeste vezels vrij in de lucht. Om deze redenen is het verboden om met asbest te bouwen sinds 1993.

Maatregelen voor asbest

Asbest mag niet meer gebruikt worden om te bouwen sinds 1993. Dit betekent dat er toch nog steeds een aantal gebouwen asbest bevatten. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van asbest in je woning. Daarom is het altijd verstandig om een professional te laten komen kijken wanneer je denkt dat er asbest in je woning bevindt. Deze professional zal een asbesttest doen. Er wordt een asbestinventaris gemaakt waarin staat hoeveel asbest er zich in de woning bevindt en hoe het asbest het beste verwijderd kan worden. Je kunt makkelijk online een asbesttest aanvragen via https://asbestattest-aanvragen.net/. De kosten van een asbesttest zijn afhankelijk van de grootte van de woning en het aantal monsters die er afgenomen moeten worden voor onderzoek.