Smart Marketing
Image default
Mode en Kleding

Waarom tassen en accessoires tegenwoordig van schimmels gemaakt worden

Waarom tassen en accessoires tegenwoordig van schimmels gemaakt worden

Hedendaags, draait alles om recycling. Recycling en duurzaamheid. Wat niet verbazingwekkend is, gezien de immens grote aantallen aan milieuvervuiling. Sportkleding van gerecycled plastic, bestek van hout en tassen van schimmels. Absurd dat er buitenshuis eten geconsumeerd wordt met eetgerei gemaakt van hetzelfde materiaal als de papieren placement waarop gegeten wordt. Nog ongeloofwaardiger is dat de tassen die nu gefabriceerd worden, gemaakt worden van een organisme dat ziektes met zich meebrengt. Maar, toch gebeurd het. En, hoe bizar – en om eerlijk te zijn, onsmakelijk – het ook klinkt; het is vele malen beter voor de natuur dan het tassen productieproces waar we tot op heden mee bekend zijn. Maar, of deze evolutie nou ook zo gezond is voor het menselijke lichaam?

Ontwikkeling

Schimmels zijn in wezen overal om ons heen. We hebben ze dan ook echt nodig om te overleven. Maar, wel in de juiste vormen en hoeveelheden. Er ontstaan zo immens veel schimmels dat onderzoekers wereldwijd dagelijks nieuwe eigenschappen van schimmels ontdekken. Schimmels spelen steeds vaker een belangrijkere rol in onze medicijnen en producten. Zo doet ook de mode-industrie mee. De mode-industrie is ‘s werelds meest vervuilende sector. Om de sector te verduurzamen is schimmeltextiel ontstaan. 

Schimmeltextiel wordt gemaakt van mycelium, een eeuwenoud web van schimmeldraden dat in bijzondere hoeveelheden voedingsstoffen levert aan de natuur. Er wordt om en nabij al tien jaar lang gekeken naar het omzetten van mycelium naar textiel. Het lukte ontwikkelaars met moeite om de schimmel om te zetten naar een klein lapje textiel dat net genoeg is voor een kleine portemonnee. In 2019, kreeg het ontwikkelingsplan financiële steun van grote modemerken. Zo kan je nu bij Stella McCartney een mycelium werktas kopen, en bij Adidas schoenen gemaakt van mycelium. Met de Nederlandse paddenstoelensector die de innovatiefste ter wereld is, kunnen we er vrijwel zeker van zijn dat Nederland een belangrijke bijdrage gaat leveren aan het geheel.

Toekomst

Deze schimmeltextiel, waarvan MyloTM de wetenschappelijke benaming is, wordt een alternatief voor leer. Het huidige imitatieleer op de markt is namelijk alles behalve duurzaam. Het wordt gemaakt uit polyester met een synthetische laag erover. Wat de interesse van de modegiganten trokken, zijn de unieke eigenschappen van de stof. Het leer van mycelium voelt levend aan, warm en soepel, net als een echt stuk leer. In tegenstelling tot het imitatieleer op de markt. Volgens wetenschappers hebben we tot op heden maar 10% van alle bestaande schimmels ontdekt. De mankracht om deze wereld te onderzoeken is er nog lang niet, vandaar dat de belofte dat dit het begin van een nieuw vakgebied is, groot is. Nog even geen fan van de leren schimmel items? Probeer dan de echte leren Castelijn & Beerens laptoptas dames, gemaakt van hoogwaardig Italiaans leer.

Verduurzaamheid probleem

Ondanks, het belang en de grootte van deze ontwikkeling, is dit maar een kleine stap richting de duurzaamheid van de sector. Leer is maar één van de meest gebruikte materialen in de sector. Voor vele andere stoffen is er nog geen duurzaam alternatief. Polyester, bijvoorbeeld. Dit materiaal behoort tot de drie meest gebruikte stoffen in de industrie. Polyester zit in allerlei materialen. Voor dit materiaal is bij lange na nog geen duurzame alternatief. En, of deze op de korte termijn ontdekt wordt? Laat dat maar aan de wetenschappers over.